Üretim

Portföy Description

Sınırsız reçete ve reçeteye bağlı revizyon tanımı yapılabilir. Revizyonlar geçmişte üretimde kullanılan reçetelerin saklanmasını ve reçeteye uygulanacak değişikliklere, geleceğe yönelik üretim tasarımı özelliklerini güncelleme olanağı sunar. Reçetede üretim girdi miktarları formülle de ifade edilebilmektedir. Mamül ürünle birlikte istenen kadar hammadde ve yarı mamül girdileri tanımlanabilir. Bir üretim reçetesinde kullanılacak mamül, yarımamül için reçete bağlantısı yapılabilir.

En önemli özelliklerinden biridir. Jenerikli üretim mamulde kullanılabilecek benzer özellikli (marka, model, üretici, firma vb) ürünlerin birbirlerine alternatif olarak kullanılmasını sağlayarak, her bir üretim işlemi için ayrı reçete girmekten kurtarır. Stok takibini kolaylaştırır, üretimi aksatmaz ve üretim planı kısa sürede ve pratik bir şekilde oluşturulur. Jenerik, stok tipi ve stok arasında stokları belli ortak kriterlerle göre gruplamayı sağlar. Marka veya başka kritik esaslar göze alınmadan doğrudan stokların ortak özelliği ile teklif verilmesi, sipariş alınması ve buna üretim yapılabilmesi sağlanır. Jenerikten üretim veya stok esnasında stokta olan malzemeleri seçebilme imkânı sağlar. Üretim yapmadan maliyetleri görebilme, Belirlenen kâr marjına bağlı olarak teklifler oluşturabilme, reçete içerisinden üretimi gerçekleştirmeden istediğimiz miktar için gerekli hammadde miktar ve maliyetleri hesaplanabilmektedir. Maliyetler stok maliyet yöntemlerinden biriyle veya geçerli fiyat listelerinden hesaplanarak bulunabilir. Aynı ekranda stoğumuzda o hammaddeleri karşılayabilecek miktarın olup olmadığı gözlenebilir. Bu kısımda stok kartlarına belirlediğimiz kâr marjı üzerinden birim fiyat hesaplayıp teklife kolayca dönüştürülebilir. İstenmesi durumunda daha önce hazırlanmış olan teklife ilave yapılabilir.

Tedarikli sarf belirlenmiş olan hammadde ve yardımcı malzemelerin ihtiyaç planının yapılması, üretim için ihtiyaç duyulan miktarın karşılanmasını sağlar. Tedarikli sarf yapıldığında ihtiyaç planında girdiler rezerv edilebilir. Mevcut olmayan stoklar için siparişler girilebilir.

Üretime gereken hammadde ve yarı mamül gibi girdilerden stok yerinde olanlar üretimde kullanılabilir, olmayanlar ise ihtiyaç planında sipariş verilebilir.

Üretim sonucu oluşan mamuller stoklara otomatik olarak girip, sarf edilen üretim girdileri de stoklardan otomatik olarak düşer.

Ağırlıklı ortalama-AGOR, hareketli ortalama-HAOR,FIFO,LIFO ve seri takipli stokların maliyet hesaplaması için Gerçek Maliyet gibi maliyet yöntemleri kullanılabilir.

Alınan siparişlere ve satış işlemine bağlı üretim planlaması yapılabilir ve üretim gerçekleştirilebilir.

Tek bir ekranda ihtiyaç miktarı, tedarik edilen miktar, sarf edilen miktar, kullanılan stoklar ve detayları, maliyetleri, ticari tarafta bağlı olduğu satış, sipariş gibi işlemler görülebilir.

Üretim planı oluşturulurken, reçete – revizyon seçme ekranında, varsayılan olarak seçilen reçete ve revizyon satırları farklı renkte görüntülenerek seçim yapmak daha hızlı ve kolay olur.

Kalite kriter tanımları parametrik ve tanımlanabilir yapıdadır. Stok hammadde alışından, üretim girişine kadar olan süreçte kalite ölçümleri ve değerlendirmesi yapılabilir, kalitedeki iyileşme bozulma vb. değişimler izlenebilir.

Üretimin planlanan, gerçekleşen, tedarik miktarları ayrı ayrı karşılaştırılabilecek şekilde izlenebilir.

Üretilecek ürüne kullanılacak malzemenin tipine göre reçeteler hazırlanabilir. Gelen siparişin içeriğine göre ürün tipine stok bağlanmak suretiyle tek bir reçetede çoklu ürün üretimi sağlanır.

Üretimde kullanılacak hammadde ve yarı mamul ile üretilen mamuller için barkod desteği ve reçetelerin çoğaltılabilmesi gibi özellikler kullanıcıların hata yapmasını önler ve hız kazandırır.